Kepçe Kulak Tedavisi
Küçük yaşlardan itibaren özgüven eksikliğine neden olabilen ve doğumsal şekil bozukluklarından biri olarak tanımlanan kepçe kulak sorunu, otoplasti adı verilen küçük bir cerrahi işlem ile düzeltilebilmektedir. Açık veya kapalı (izsiz) iki teknikle yapılabilmektedir.
Muayeneden sonra, hangi tekniğin kullanılacağına hastanın durumuna göre karar verilir. Kapalı teknik, üst 1/3 açıklığı olan hastalarda daha iyi sonuç vermektedir. Lokal anestezi ile yapılabilen kapalı teknik kepçe kulak operasyonlarında uygulama süresi oldukça kısadır. Emilemeyen ve renksiz dikişler sayesinde, ömür boyu diyebileceğimiz kalıcı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Kulak kepçesinin gelişimi dört, beş yaşlarında büyük ölçüde tamamlanmaktadır, on yaş civarında ise gelişim durur. Kepçe kulak sorunu, özellikle çevresel faktörlerin baskısıyla okul çağı çocuklarında psikolojik problemlere de yol açabilmektedir. Bu nedenle, genelde okul çağındaki çocukluklarda uygulama alanı bulan bir tıbbi operasyondur. Her yaşta yapılabileceği de bilinmelidir.
Otoplasti/ Kepçe kulak ameliyatı genel olarak düşük riskli ameliyat grubundadır. Operasyondan sonra kısa dönemde, ameliyat sahasında kan toplanması (hematom oluşumu) ve enfeksiyon gibi bazı problemler görülebilir. Her iki sorun da uygun tedavilerle, ek problemler oluşmadan çözümlenebilmektedir. Orta-uzun dönemde ise kulaklarda asimetri oluşması ya da kepçe kulak görünümünün zamanla tekrar oluşması gibi problemlerden bahsedilebilir. Ameliyat öncesi detaylı değerlendirme yapmak ve uygun cerrahi teknikler kullanmak bu sorunların görülme sıklığını düşürmektedir. Oluşması halinde ise çözüm, tekrar cerrahi uygulamadır.